Tvijälp

Tvijälp - autiosaaren tunnelmaa Espoon edustalla

Espoon edustalla sijaitseva Tvijälp on 13,4 hehtaarin kokoinen saari. Tvijälp on todellinen lähiluontomatkailukohde, sillä saari sijaitsee vain 200 metrin päässä Espoon Westendistä ja tarjoaa poikkeuksellisen suuren kontrastin kaupungin vilskeelle. Saarella ei ole palveluita ja sen ainoat rakennukset kuuluvat vanhaan kalastajatilaan muistuttaen entisestä kalastajaelämästä Espoossa. Tvijälp on osa Espoon itäsaaristoa. Sen koillispuolella sijaitsee Småholm ja lounaispuolella Varsasaari. Edellisiä kauempana, kaakossa sijaitsee Vehkasaari ja idän suunnassa on Westendin Korkeasaari. Haukilahden venesatama ja uimaranta palveluineen ovat kajakkimatkan päässä.

Saaren luonto on vaihtelevaa. Sen eteläosaa hallitsevat silokalliot ja pohjoisosaa rehevät metsät. Hienoja rantaniittyjä ja iäkkäitä käkkärämäntyjä voi ihastella ympäri saarta. Tvijälp muistuttaa muodoltaan C-kirjainta ja tarjoaa näin suojaisan sekä kaislikkoisen poukaman, joka on erinomainen rantautumispaikka kajakin kanssa. Myös yhteysvenelaituri ja venepaikat sijaitsevat poukamassa. Nollat sijaitsevat korkeilla kallioilla, mistä avautuu jylhä näkymä kohti Suomenlahtea. Korkeusero ja runsas puusto katkaisevat tunnelman mantereen sekä saaren välillä. Jokaisessa Nollassa on upea merinäköala.

Nolla Rantapuisto

Varaa nyt

Varausehdot
Nollan yleiset käyttöohjeet
Usein kysytyt kysymykset

Pääsy saarelle

Voit saapua saarelle joko omalla veneellä tai yhteiskuljetuksella. Matka saarelle lähtösatamasta kestää ainoastaan n.15 minuuttia. Mikäli saavut yhteiskuljetuksella, valitse tällöin varauksen yhteydessä venelippu. Lähtöjä on kaksi: klo 12:45 ja klo 13:30. Liikennöimme saareen 50-luvun puuveneellä, johon mahtuu korkeintaan 8 matkustajaa kerralla. Esitäthän venekuljettajalle saamasi varausvahvistuksen noustessasi kyytiin. Yhteiskuljetuksen lähtöpaikkana toimii Keilaranta Marina Espoon Keilaniemessä, osoitteessa Kalanokankuja, 02150 Espoo. Suosittelemme saapumaan satamaan julkisilla liikenneyhteyksillä. Keilaniemen Metroasemalta on noin 400 metrin kävelymatka satamaan. Saapuessasi saareen omalla veneellä, valitse tällöin venepaikka varauksen yhteydessä. Venepaikkoja on rajattu määrä. Mikäli saavut saareen kajakilla, et tarvitse venepaikkaa.
Paluukuljetukset mantereelle lähtevät Tvijälpin saarelta klo 13:00 ja 13.45. Ensimmäisenä saarelle saapuneet lähtevät takaisin ensimmäisellä kuljetuksella. Nollista tulee kirjautua ulos 30 minuuttia ennen veneen lähtöä, jotta henkilökuntamme ehtii tarkastamaan mökit seuraavia retkeilijöitä varten. Muistathan myös saapua laiturille riittävän ajoissa ennen yhteiskuljetuksen lähtöä.

Mökeistä

Hinta sisältää majoituksen kahdelle. Nolla on parhaimmillaan kahdelle yöpyjälle, mutta mökistä löytyy  varusteet kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Mikäli retkeilet 3-4 hengen seurueessa, valitse tällöin lisähenkilö(t) varauksesi yhteydessä. Näin tiedämme varata kuljetuksesta riittävästi tilaa kaikille.

Tvijälpin Nollat sijaitsevat saaren eteläpuolella korkean kallion laella (Nollat 3-7), sekä metsän siimeksessä saaren itä-puolella (Nollat 1-2). Nollat 1 & 2 soveltuvat myös lemmikeille. Kaikista mökeistä avautuu upea merinäköala kohti Espoon saaristoa. Maasto sisältää jyrkkiä nousuja ja soveltuu täten heikosti liikuntarajoitteisille. Mökeissä on vuodepaikat kahdelle aikuiselle täkkeineen ja tyynyineen. Sängyt saa levitettyä siskonpediksi, jolloin retkeilijät voivat halutessaan nukkua vierekkäin suurella sängyllä. Lisäpatjat löytyvät sänkyjen vetolaatikoista. Vetolaatikoista löydät myös aurinkosuojan, jolla voit ehkäistä mökin lämpenemistä kuumina kesäpäivinä. Varustukseen kuuluu myös pieni ladattava tuuletin. Tuuletusventtiilit löytyvät oven yläpuolelta sekä ikkunan vierestä.

Nollissa on sähköpistorasia ja virtaa saatavilla sääolosuhteista riippuen laitteiden lataukseen. Lisäksi ne on varusteltu liedellä ja lämmittimellä. Huomioithan ettei mökeissä ole jääkaappia. Retkeily Nollassa on helppoa, sillä mökeistä löytyy ruoanlaittovälineet sekä kierrätettävät astiat. Huolehdithan retkesi jälkeen jätteiden kierrätyksestä ja viethän tiskit laiturin läheltä löytyvään keräyspisteeseen.

Mukaan retkellesi tarvitset vettä, hyvät eväät sekä liinavaatteet tai makuupussin – kaiken muun löydät Nollasta! Voit myös halutessasi vuokrata lakanat, jolloin ne toimitetaan valmiiksi mökkiin.

Aktiviteetit ja palvelut saarella

Tvijälp on erinomainen valinta, mikäli haluat rentoutua luonnon rauhassa, tekemättä juuri mitään. Pääset siis kokemaan autiosaarimaista tunnelmaa vain kivenheiton päässä kaupungin sykkeestä. Saaren uskomaton luonto yllättää monipuolisuudellaan. Kun eteläpuolen silokallioilta lähtee pohjoispuolen ikimetsiin voi löytää mm. jääkauden aikaisia siirtolohkareita, sekä uskomattoman korkeita ja iäkkäitä puita. Pohjoispuolella sijaitsee myös luonnontilainen pieni hiekkaranta. Aktiviteettien nälkäisille saarella on tarjolla tekemistä ja voit vuokrata esimerkiksi Päijän soutuveneen tai kajakit päiväksi käyttöösi. Sisäsaariston suoja tarjoaa loistavat puitteet vesiaktiviteeteille. Vesillä liikkuessasi, muistathan aina pelastusliivit ja olla muutoinkin vastuullisesti liikkeellä. Saarella käytössäsi on myös katettu grillauspaikka, josta löydät kaasugrillin tarvikkeineen. Avotulen teko saarella on ehdottomasti kielletty. Saarella on kuivakäymälät retkeilijöiden käyttöön.

Perheen pienimmille majoittujille 0-12v Nolla järjestää luontoaiheisen kilpailun. Parhaat vastaukset palkitaan kauden loputtua luontoaiheisilla palkinnoilla. Tehtävän löydät tästä linkistä. Osallistuaksesi kilpailuun lähetä täytetty tehtävä osoitteeseen info@nollacabins.com.

Siivoaminen

On erittäin tärkeää, että jätät Nollan siistiksi seuraavaa asiakasta varten. Lakaise lattia, tomuta täkit ja petaa sängyt. Jätä myös hylly ja liesitaso siistiksi. Mikäli jokin on mennyt rikki, hävinnyt tai likaantunut, ilmoitathan siitä meille. Meille on erittäin tärkeää, että Nollat pysyvät siisteinä ja hyvin hoidettuina. Ethän kävele sisällä kengät jalassa! Saaresta löytyy kierrätyspiste, olethan ystävällinen ja lajittelet jätteet.

Käytännön tietoa

Saaren luonto on ainutlaatuinen ja arvokas ja meillä kaikilla on vastuu kunnioittaa ympäröivää luontoa. Pyydämme retkeilijöitä liikkumaan ainoastaan kallioita ja saaren olemassa olevia polkuja pitkin. Keväisin saarella pesii myös petolintuja, joille on turvattava pesimärauha. Saari ei myöskään ole yksityinen, joten samaan aikaan siellä voi olla myös muita retkeilijöitä.

Huomioithan retkeä suunnitellessasi, ettei saarella ole palveluita, henkilökuntaa tai juoksevaa vettä sekä se on osittain vaikeakulkuinen. Kun yhteysvene lähtee laiturista, se palaa vasta seuraavana päivänä. Varaudu siis riittävällä määrällä vettä ja eväitä. Jos sinulla on terveysongelmia, emme suosittele yöpymistä saarella. Muista myös, että Nolla ei ole hotelli, vaan kokonaisvaltainen luontomatkailuelämys. Pakkaathan siis reppuusi mukaan reilusti retkimieltä!